Nu är det dags att plantera och göra fint inför sommaren! Vare sig du har trädgård eller balkong, rabatt eller kruka, så kommer här några goda råd som kan hjälpa dig att lyckas med din plantering.

Hur väljer man jord?

För att ge dina växter de bästa förutsättningarna bör du välja en väl blandad kvalitetsjord som passar till de växter du tänkt plantera. Det finns många sorters jord som skiljer sig åt i sammansättning och struktur, med olika näringsmängd och pH-värde, anpassade för olika slags växter. Vissa blandningar är bättre på att hålla kvar vatten, medan andra är mer dränerade och torkar upp snabbare.

Måste man ha olika jord för olika växter?

Man behöver inte gå till överdrift i val av jord, alla växter behöver inte ha specialanpassad jord. En allsidig jord av god kvalitet funkar oftast fint till de flesta växter, men i många fall kan en anpassad jord ge ett bättre resultat. Exempelvis trivs citrusväxter bättre i citrusjord som innehåller mer järn och har ett lägre pH än normalt. Kryddväxter behöver man däremot inte plantera i en speciell ört- eller kryddjord, det går lika bra med till exempel grönsaksjord som ofta har samma innehåll. Pelargoner är en annan växt som inte kräver någon specialjord även om sådan säljs. Här nedan följer några exempel när det kan vara värt att välja en anpassad jord.

almond soil

Såjord/kaktusjord

Denna jord innehåller en större mängd sand vilket gör den mer dränerad samtidigt som den innehåller väldigt lite näring. Den passar bra till kaktusar och suckulenter som inte behöver ha så mycket näring. Detsamma gäller fröer som under groningstiden har känsliga rötter som kan ta skada av för stark näring. När fröna har grott och börjat utveckla sina riktiga blad kan man tillsätta en svag dos näring i vattnet och senare plantera om i en mer näringsrik jord.

Jord för sommarblommor

Till sommarblommor som odlas i kruka passar en jordblandning som är lagom dränerad så att den inte blir alltför blöt om det regnar mycket, samtidigt som den ska hålla kvar vatten under varma och soliga dagar. Jord som är anpassad för sommarblommor är ofta kraftigt gödslad och innehåller både korttidsverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel för att plantorna ska klara av en längre blomningsperiod. En bra blandad jord innehåller näring för flera månader, men regnar det mycket lakas näringen ur jorden fortare. Ett alternativ är att plantera sommarblommor i vanlig plantjord och själv tillsätta näring med jämna mellanrum.

Tomatjord

Tomater är mycket näringskrävande men har inga andra speciella krav på jorden. Därför går det egentligen lika bra att använda vanlig plantjord om man tillsätter extra näring, till exempel i form av  kompost och gödsel.

tomato

Citrusjord/medelhavsjord

Denna jord innehåller en större mängd järn och har ett lägre pH-värde än normalt, vilket passar extra bra för citrusväxter och andra medelhavsväxter som oliv, fikon, lager, nerium och kamelia.

Rhododendronjord

Även den här jorden har ett lågt pH-värde och näring som är anpassad för surjordsväxter som bland annat rhododendron, azalea, magnolia, astilbe, blå hortensia, ljung, lingon och blåbär. För blå hortensia är det speciellt viktigt att välja en sur och kalkfattig jord för att den blå färgen ska bevaras. I en mer kalkrik jord med ett högre pH ändrar blommorna nämligen färg från blå till rosa.

rose

Rosjord

För rosor passar en tyngre lerjord med lågt pH som är utblandad med mycket mull och gödsel för att bli extra näringsrik. Även pioner och klematis trivs mycket bra i denna slags jord.

Vad innehåller jorden?

Torv

Huvudingrediensen i köpjord. Består av torkad nedbruten vitmossa och kallas ljus eller mörk torv beroende på nedbrytningsgrad. En bra jord innehåller en blandning av båda. Torven är lätt och ger jorden en luftig struktur samtidigt som den är bra på att hålla kvar vatten. Torkar den upp för mycket kan det dock ta lite tid innan den börjar att suga upp vatten igen. Detta är anledningen till att vattnet gärna rinner rakt genom krukan när man vattnar torr jord som innehåller mycket torv.

Mull/Humus

Organiskt näringsrikt material i form av kompost/nedbrutet växt- och djurmaterial.

Kalk/Kalcium

Ökar jordens pH-värdet vilket behövs då torven har ett naturligt lågt pH. I en vanlig allsidig jord ska pH-värdet ligga mellan 5,5 och 6,5. Ett lägre värde ger lägre pH och tvärtom.

Sand

Gör att vattnet lättare fördelar sig i jorden och gör den mer dränerad.

Lera

Ger stadga och är bra för att hålla kvar vatten och näringsämnen i jorden.

Bark

Ger jorden en bättre struktur och dränering.

Leca

Består av bränd lera. Ger struktur och ökad dränering.

Pimpsten

Vulkaniskt material som kan blandas i jorden för en grövre struktur. Kan även användas som odlingssubstrat istället för jord.

Konstgödsel/Mineralgödsel

Fabrikstillverkad gödsel med mineralämnen i olika mängd beroende på vad jorden ska användas till. De tre viktigaste näringsämnena är kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) som brukar förkortas NPK och anges med näringsmängd i procent. NPK 14-7-15 betyder exempelvis att jorden innehåller 14% kväve, 7% fosfor och 15% kalium. Andra viktiga näringsämnen som behövs i större mängd är svavel, kalcium och magnesium. Växterna behöver även små mängder av järn, mangan, zink, koppar, bor, molybden och natrium.

Naturgödsel

Naturlig gödsel från bland annat kor och höns. Innehåller en blandning av alla nödvändiga näringsämnen.

När ska man vattna?

Växterna ska vattnas igenom ordentligt vid nyplantering. Därefter bör man under soliga och varma dagar undvika att vattna mitt på dagen då en stor del av vattnet avdunstar direkt, dessutom kan växterna få en temperaturchock och bladen kan bli brända av solens strålar. Bäst är att vattna på morgonen och kvällen. Morgonen är att föredra för att undvika sniglar och svampsjukdomar som annars gynnas av fukten under natten.

water hose

Behöver man tillsätta näring?

Även om du väljer en näringsrik jord kommer du efter ett tag behöva tillsätta näring själv allt eftersom den blir mer urlakad. Näringen som finns i en vanlig plantjord håller ofta inte mer än ett par månader, därefter bör näring tillföras på nytt. Naturgödsel fungerar som jordförbättrare och håller länge men läcker också ut näringsämnen under tiden som växterna inte hinner ta upp. Konstgödsel är mer korttidsverkande men kan istället användas oftare och i mindre mängd.

Näring finns i flera former, flytande som lösning eller fast som gödsel, pulver och korn beroende på vad man föredrar. Det finns också näring som är anpassad efter olika slags växter, vilket ofta är att rekommendera.

Lycka till!