I detta inlägg ger vi skötselråd för hur du får dina julblommor att trivas som bäst, samt hur julgranen får längre hållbarhet. Du får även tips på hur du kan återanvända julblommor och ge dem nytt liv efter jul!

Amaryllis

Amaryllis

Amaryllisen är en lökväxt som finns i många olika varianter och färger. Den kan köpas både som lök för de som vill odla upp själva eller färdiguppdriven med en eller flera blomstänglar. Amaryllisen är lätt att sköta om och få att blomma. Den trivs bra i normal rumstemperatur och i ljust läge. Blomstänglarna drar sig mot ljuset men om du vrider på krukan med jämna mellanrum så växer de rakt. Vattna sparsamt och låt jorden torka upp innan du vattnar igen, ett snapsglas i veckan räcker. För mycket vatten gör att stänglarna blir väldigt långa och riskerar att välta. Blir de för långa kan du skära av dem och sätta i vas. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som löken.

När amaryllisen har blommat färdigt kan du spara löken till nästa år. Ta bort blommorna och stänglarna när de har vissnat och sköt om den som en vanlig krukväxt, men vattna och gödsla sparsamt. Under sommaren kan den gärna placeras utomhus. Från och med september ska löken ha en viloperiod där den inte vattnas alls. I början av november kan den tas fram igen och planteras om i ny näringsrik jord för att blomma lagom till jul.

Julstjärnor

Julstjärna

En av de mest klassiska och omtyckta julblommorna är julstjärnan. Trots sin popularitet är det många som upplever den som svår att sköta. Om du känner till hur den ska behandlas är det dock mycket lättare att få den att trivas. Vid köptillfället är det viktigt att packa in julstjärnan väl och transportera hem den så snabbt som möjligt, då den är mycket temperaturkänslig och lätt tappar sina blad om den blir utsatt för kyla eller drag. Därför bör du inte heller köpa plantor som står utomhus eller nära ytterdörrarna i butiken. Hemma trivs den bäst i ljust läge och en temperatur mellan 15 och 22 grader. Den bör inte torka ut men övervattning är värre, så försök hålla den lätt fuktig. Näring behöver inte ges under tiden den blommar. Efter blomningen kan flytande näring tillsättas i vattnet en gång i månaden.

Hyacinter

Hyacint

Hyacinten är en annan lättskött lökväxt som vi i Sverige förknippar med julen. Den finns i många olika färger och brukar uppskattas för sin goda doft. Doften varierar i styrka och om den är svag eller stark brukar anges på krukan vid köp. Hyacinten ska helst placeras ljust, i normal rumstemperatur eller gärna lite svalare för längre hållbarhet. Vattna sparsamt och låt torka upp mellan vattningarna. Undvik att vattna på själva löken. Det kan även vara dekorativt att sätta den i en lökvas utan jord, men tänk på att bara låta vattnet gå upp till rötterna då löken inte tål att stå i vatten.

Om du vill spara löken efter blomningen kan du fortsätta vattna tills hyacinten vissnat ner och dragit sig tillbaka, förvara den sedan mörkt och torrt och plantera ut den i trädgården till våren.

Julros

Julros

Att ha julrosor i kruka inomhus har blivit allt vanligare trots att det är en växt som egentligen trivs bäst utomhus. Inomhus bör julrosen placeras ljust och svalt för längst hållbarhet. Den vattnas sparsamt men ska hållas lätt fuktig. Den kan med fördel sättas ut på en inglasad balkong eller i ett uterum där det inte blir för många minusgrader. Du kan också ha den i kruka utanför dörren och ställa in den i ett ljust förråd eller liknande ifall det skulle bli för kallt. Med en sval placering blommar den länge, ibland ända till våren då den kan planteras ut i trädgården.

Julgran

Skötselråd för julgranen

Här är även några tips som får din julgran att hålla sig fin längre!

Bästa tiden att ta in granen är när det är milt väder, så att temperaturskillnaden inte blir så stor. Om granen är frusen bör den tinas upp långsamt för att vänja sig vid husvärmen. Placera den gärna i ett förråd, garage eller nära en husvägg på balkongen eller altanen under ett dygn innan du tar in den. Glöm inte att sätta den i vatten under tiden! Så fort det blir varmare vaknar nämligen granen från sin vintervila och börjar dricka.

Ge stammen en ny snittyta genom att ta bort några centimeter med yxa eller såg. Då suger granen vatten bättre eftersom kanalerna i stammen öppnas upp. Ge granen gott om rent vatten utan några tillsatser. Det är viktigt att fylla på ofta så att den inte torkar ut! Eftersom värme också torkar ut granen ska den inte placeras för nära en värmekälla som element eller kamin.

Flytta undan blommorna från granen

Granen utsöndrar ämnet etylen som vissa krukväxter kan vara känsliga för, så flytta gärna undan dina växter så att de inte påverkas av detta. Ämnet utsöndras även från frukt när den mognar och är ofarligt för människor, men kan få vissa växter att blomma ut och vissna snabbare. Exempelvis är julstjärna, orkidé, begonia och kalanchoe extra känsliga för detta och kan behöva flyttas till ett annat rum. Andra växter som azalea, cyklamen, flamingo, hyacint och amaryllis brukar inte påverkas lika mycket.

Lycka till och God Jul önskar vi på Ambius!