Teknisk information

010-470 49 60

De flesta byggnadsinteriörer är formgivna för effektivitet och för bekvämlighet för de människor som använder dem.

Det betyder en ganska konstant inomhusmiljö utan för många förändringar i ljussättning, temperatur och luftfuktighet.

De växter som kan anpassas tillräckligt för att klara sig inomhus har sina egna speciella krav på

Detta avgör var de kan användas.

Ljus

Av alla de faktorer som krävs för att växter skall överleva, så är ljus kanske det viktigaste. Utan det dör växter snabbt.

Men hur vet vi vilka växter som kommer att överleva i de olika ljus som förekommer i en byggnad? Vissa arter kanske endast frodas i ett upplyst atrium, medan andra kanske kan klara sig med det svaga ljuset i konferensrum som sällan används. Flera faktorer avgör mängden ljus en växt behöver för att må bra, bl.a växtens ursprung och växtens ålder. Huruvida växten är anpassningsbar till inomhusförhållanden spelar också roll. Ett ljust rum som är bra upplyst får ca 500 lux medan när solen skiner rakt på en växt utomhus är ljusintensiteten på växten runt 100 000 lux. Så fort solen filtreras t.ex via ett fönster sjunker ljusintensiteten väldigt snabbt. 

Temperatur

Temperaturen spelar också roll och är ofta ett problem på vintern. Då har de flesta växter naturligt sin viloperiod och vill stå svalt medan vi har elementen på för fullt, höjer temperaturen och torkar ut luften. Rötterna talar om för växten att nu är det varmt och det är dags att börja växa medan den övre delen som står nära fönstret där det är lite svalare ger signaler om vintervila. 

Vatten

Vatten är grundläggande om växtarrangemang inomhus skall överleva mer än en eller två veckor. Inomhusväxter behöver precis så mycket vatten som krävs för att behålla sitt fysiologiska välmående, men inte mer.

Vatten kommer in i växten genom rötterna som är högt specialiserade organ som reglerar vattenupptag och näringstillförsel. De fungerar också som ankare och stöd.

Förutom växter som epefyter (en speciell växtsort som lever i trädtoppar, t ex orkidéer) eller vattenväxter, så är växtens rötter begravda i jorden.

Det är där vattnet behöver vara och därför använder professionella inredare ett underjordiskt bevattningssystem så att vattnet direkt når fram till rötterna.

Rötter behöver syre för att fungera ordentligt, så tillgång på luft är också nödvändigt. Det är därför det är nödvändigt att tillföra material med en stor mängd luftfyllda porer, och det är därför vattenrik jord gör att växter dör.

Planteringsmaterial

En stor mängd olika planteringmaterial/planteringsjord används av inredare.

De har alla sina fördelar och nackdelar och det är en ganska komplicerad vetenskap att utarbeta vilket material som fungerar bäst i olika situationer.

Planteringsmaterialet har många funktioner. Det måste fungera som ett stabilt ankarfäste för växtens rötter; fungera som vatten och näringsreservoar; fungera som en buffert mot plötsliga miljöförändringar (speciellt temperaturförändringar). Och för inomhusplantor i kärl, måste det vara tungt nog att ge stabilitet och minska risken för att växtarrangemanget tippar över.

I många fall använder numera Ambius pimpsten istället för jord i inomhuskrukorna. Växterna och rötterna mår rent allmänt bra av pimpsten som substrat. Det ger näring och mycket syre till rotsystemet samt sprider inga bakterier som jord kan göra. 

Växtnäring

Inomhusväxter är vanligtvis inte storkonsumenter, även om näring behövs för att behålla friskheten, färgen och tillväxten.

Gödsel är ofta tillsatt i planteringsmaterialet, så att rötterna kan suga upp det.

De tre viktigaste växtnäringarna är:

  • Kväve (N), för friska gröna blad och stjälkar
  • Fosfor (P), för frisk rottillväxt
  • Kalium (K), för bättre blomning och färg

En bra gödselsort innehåller en bra balans av dessa ämnen, plus nödvändiga näringsämnen, eller spårämnen.

Gödselanvändningen anpassas till blomsterarrangemangens storlek och miljövillkor. Stora växter och de som finns i speciellt ljusa utrymmen behöver generellt mer näring än små växter och de som har dåliga växtförhållanden.

Fuktighet

Det mesta av vattnet som man tillför växter används för att föra med sig upplösbar näring till växten. Det går så småningom ut ur växten genom porer på ytan av bladen genom en process som kallas transpiration, en process som varierar med fuktighet, ljusnivåer och temperatur.

Ambius

Varför Ambius?

Läs mer om Ambius och om vad vi kan göra för din verksamhet

Varför växter?

Läs mer om hur växter kan öka välbefinnandet på ditt företag

Varför Premium Scenting?

Läs mer om hur du kan öka försäljningen med doftmarknadsföring