Utsikt över omgivningen

Om Ambius

Ring för en kostnadsfri offert 010-470 49 60  eller kontakta oss

Vi erbjuder våra tjänster till företag världen över

Innovativa system och branschledande kunskaper

Prisvinnande projekt inom olika sektorer

Utsikt över omgivningen

Överblicka landskapet

Studierna gjorda av Edward O Wilson visar konsekvent på att när människor tillfrågas om den ideala platsen för ett hem eller arbetsplats, så är utsikt över ett landskap en av de viktigaste faktorerna. Anledningen till detta tros vara att människan i sin natur känner sig trygg och säker med en möjlighet att se potentiella hot och skydda sina resurser. Att skapa illusionen av att se ut över ett landskap från en högre position kan vara svårt i ett öppet utrymme, ännu svårare om du dessutom har kontorsbås, men det finns några saker du kan prova för att få utsikt över inomhuslandskapet.

  • Skapa en illusion - Beroende på utformningen av ditt kontorsutrymme, kan du skapa en känsla av perspektiv genom att använda höga växter i ena änden och allt mindre växter ju längre bort du kommer. Genom att inkludera utsikten från fönstren kan du verkligen skapa en landskapsliknande effekt.

  • Plantera i ett atrium - I många höga byggnader har kontorsanställda utsikt över ett atrium istället för utsidan av byggnaden, ofta från en plats som ligger flera våningar ovanför marknivån. Här finns en perfekt möjlighet att ordna en plantering som ger utsikt över ett landskap och många andra fördelar. Förutom de estetiska och psykologiska fördelar som är förknippade med närvaron av naturen inomhus vet vi också att en högkvalitativ plantering kan spela en viktig roll för att kontrollera inomhusklimat och luftkvalitet i ett atrium.

I byggnader med djup planlösning passar det bra att anlägga ett grönt landskap nära ytans mitt, vilket ger de som inte har någon fönstervy möjlighet att uppleva känslan av natur.

Miljöcertifieringssystem för byggnader, som LEED och BREEAM, inser vikten av ha utsikt och att den kan simuleras genom växtinredning där utsikt över omgivningen inte är möjlig på grund av byggnadens plats eller utformning. Ju fler växter desto större blir kyleffekten och förbättringen av luftkvaliteten.

Planteringar gör att ytorna ses som 17% mer intressanta, 16% mer välkomnande 11% mindre stressfulla, 11% dyrare och 8% tystare.


Mer information

Kontakta oss