010-470 49 60 Kom i kontakt med oss Begär återuppringning

Ljus och skugga

Skapa intresse med ljus och skuggor

Den enhetliga belysningen som finns i många byggnader må vara effektiv, men ljuset är ofta hårt och avsaknaden av skugga och rörelse förstärker den sterila, artificiella karaktären. Dålig ljuskvalitet brukar dessutom nämnas som en bidragande faktor till sjuka hus-syndrom.

I naturen finns det alltid kontraster och subtila variationer mellan ljus och skugga. Som när solens strålar lyser igenom lövverket på ett träd. Att återskapa dessa förhållanden inomhus gör miljön mer intressant och levande.

  • Placera växter nära fönster - Välj en sort med lite mindre blad, det ger ett vackert skuggspel utan att blockera för mycket av ljuset. Växter hjälper även till att hålla varma kontor lite svalare på sommaren.

  • Använd dekorationsbelysning - Belys växterna underifrån eller ovanifrån med punktbelysning, det är inte bara vackert utan får växter som står mörkt att trivas bättre. Använd gärna LED-lampor som inte alstrar värme för att undvika skador

  • Införliva artificiellt dagsljus - Fullspektrumbelysning i kombination med växter har i studier visat sig kunna reducera stress och trötthet samt ge ett ökat välbefinnande. Ljuset från fullspektrumlampor är mycket likt naturligt dagsljus vilket får både människor och växter att må bra.

  • Skugga - Använd växter för att skapa skugga och undvika att det blir för varmt i exempelvis atrier och andra lokaler med stora soliga fönster.

Kontakta oss

* Obligatoriskt fält

Mer information

Vilka är fördelarna med biofilisk design?

Vår ambition är att ge bästa möjliga service till alla våra kunder. Vi har verktygen och kunskaperna som krävs för att förbättra din verksamhet!