010-470 49 60 Kom i kontakt med oss Begär återuppringning

Skötseltips för inomhusväxter

För er som gillar att ta hand om växter och kanske till och med har tagit med ett par favoritväxter hemifrån för att ha på skrivbordet på jobbet, så kommer här några tips om hur du håller dem i bästa skick. Vi på Ambius älskar växter, inte bara de vi själva sköter om, så följ våra råd här nedan så hjälps vi åt få alla växter att må bra!

  • De flesta inomhusväxter trivs på väl upplysta platser, fria från drag, med en jämn temperatur och medelhög luftfuktighet. Men vissa växter har mer specifika behov. Växter som blommar eller har brokiga blad behöver mer ljus än vanliga gröna växter.  Ormbunkar trivs att placeras på en mörkare plats, medan kaktusar, succulenter och köttätande växter föredrar en solig fönsterplats. Orkidéer vill ha mycket ljus, men helst inte direkt solljus, samt hög luftfuktighet.
  • En av de vanligaste orsakerna till att inomhusväxter vissnar är att de övervattnas. De flesta växter mår bra av att jorden får torka upp lite mellan varje vattning, så se till att de inte blir för blöta. Övervattnade växter har dessutom en tendens att dra till sig flugor.
  • Vattna växterna ovanifrån och använd ytterkrukor eller sätt fat under så att överskottsvatten kan rinna undan. De behöver generellt mer vatten under tillväxtsäsongen - vår och sommar - och mindre under resten av året.
  • Växter behöver vatten, ljus och värme för att överleva. Men om de behöver vara utan skötsel ett tag, vattna dem ordentligt innan och sätt dem gärna i skugga så att de inte blir överhettade.
  • Inomhusväxter trivs oftast bäst i en temperatur på omkring 18-23 grader. Undvik att placera dem nära luftventiler, element och andra varma eller dragiga ställen.
  • Damm som samlas på växternas blad hindrar dem från att ta upp solljus och växa ordentligt. Rengör gärna bladen med en fuktig trasa emellanåt.
  • Häll inte ut överblivet kaffe, te eller andra sockrade drycker i växternas krukor då det skapar en idealisk miljö för flugor.
  • Växter acklimatiserar sig långsamt till sin omgivning så försök att inte flytta runt dem för mycket.
  • Ta bort alla skadade eller gula blad och beskär dina växter regelbundet. Genom att topparna klipps kan många växter lättare bilda nya skott närmare stammen och blir på så sätt tätare och buskigare i formen.

Kontakta oss

* Obligatoriskt fält

Mer information

Ett grönt konstverk på din vägg. En unik levande målning med otrolig design, fullt underhållen av Ambius.

Vår ambition är att ge bästa möjliga service till alla våra kunder. Vi har verktygen och kunskaperna som krävs för att förbättra din verksamhet!