Orkidén är idag en av de mest populära, blommande krukväxterna. Trots att den är relativt lättskött och kravlös, är det många som inte riktigt vet hur den ska skötas. En fråga som ofta ställs till Ambius servicetekniker är just hur man sköter orkidéer. Därför kommer detta inlägg att handla om en av de vanligaste orkidéerna Brudorkidén, även kallad Phalaenopsis, och hur man sköter den på bästa sätt.

Ursprung

I naturen växer många orkidéer i regnskogen där de är epifyter, det vill säga att de växer uppe i träd. De har anpassade rötter som snabbt tar upp vatten från regnet och behöver därför ingen jord att växa i. Rötterna kan även ta upp solljus precis som bladen, det är därför som orkidéer brukar säljas med genomskinliga krukor.

Orkidéer

Placering

De vill gärna ha det ljust, men inte för mycket direkt solljus då det kan orsaka brännskador på bladen. I fönster trivs de bäst i öster- eller västerläge. Vintertid går det även bra att ha dem i söderläge.

Vattning

Orkidén är, tvärtemot vad många tror, mer känslig för övervattning än uttorkning. För mycket vatten gör lätt att rötterna börjar ruttna. Av denna anledning brukar orkidéer planteras i en luftig barkkompost som släpper igenom överflödigt vatten. När man vattnar bör man dock blöta ner barken ordentligt så att den är lagom fuktig fram till nästa vattning.

Det bästa sättet är att sänka ner krukan i vatten, exempelvis i diskhon, under några minuter och sedan ta upp den så att den får rinna av. Man kan också skölja igenom krukan under kranen. Vattna oftare på sommaren och om den står väldigt ljust. Mellan en gång i veckan och en gång varannan vecka brukar vara lagom. Planterad i arrangemang i större kärl kan den klara sig upp till en månad utan extra vattning om den inte står alltför ljust.

Vill man vattna orkidén direkt i krukan som vanligt så går det också bra, även om det inte är det optimala. Det viktiga är att det inte blir för mycket vatten som står kvar i krukan, max någon centimeter i botten, så att den kan torka upp lite mellan vattningarna. För att vara på den säkra sidan kan man välja en högre kruka och fylla upp med små stenar i botten, på så vis når fukten rötterna utan att de står direkt i vattnet som samlas.

Övervattning och undervattning

Det är lätt att se om orkidén har fått för lite eller för mycket vatten. Är den för torr blir bladen slappa och rynkiga, de nedersta bladen kan bli bruna och torra vid långvarig torka. Blir den torr under blomning så slokar blommorna och de yttersta blomknopparna kan torka och trilla av. För mycket vatten, ofta i kombination med för lite ljus, gör att bladen blir gula och lossnar.

Man kan även se på rötterna hur orkidén mår. Friska rötter är ljusgröna eller ljust grågröna med gröna spetsar. Vid torka skrumpnar rötterna ihop och blir bruna och torra. Övervattning gör rötterna gulbruna och mjuka.

Orkidéer

Vänster bild: En torr orkidé har synliga rynkor på bladen. Höger bild: Fina, friska rötter är ljust grågröna med gröna spetsar.

Näring

Under blomning bör näring tillföras i vattnet en gång i månaden, gärna anpassad orkidénäring som finns att köpa både flytande och i pulverform. Det går även bra att tillföra en lägre dos vid vattning varje vecka.

Beskärning

När orkideen blommat färdigt ramlar blommorna av stängeln. Om stängeln då blir torr och brun kan den klippas av, men fortsätter den att vara grön så kommer det ofta nya blommor på samma stängel. Det kan också växa ut nya små plantor på stängeln som man då kan klippa av och plantera.

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Omplantering

Orkidén trivs inte i vanlig plantjord utan behöver ett grövre och luftigare substrat att växa i. Vanligtvis används orkidékompost som brukar bestå av svagt gödlsad bark och kokosfibrer. När komposten förmultnat och blivit kompakt, eller när krukan blivit full av rötter, är det dags att plantera om. Generellt behövs det dock inte göras oftare än vartannat eller var tredje år.

Lycka till!

orkidéarrangemang

Exempel på olika orkidéarrangemang från Ambius. Passar perfekt till företagsreceptionen!