Det kan kännas jobbigt att komma tillbaka till kontoret efter en lång och härlig semester. Tidiga morgnar tar snabbt ut sin rätt i stora gäspningar och kortare koncentrationsspann. Då kan det vara bra att försöka pigga upp sina anställda med företagsfrukt. Sensommaren och den tidiga hösten bär med sig massor av god frukt och redan nu dignar fruktträden i trädgården tunga av äpplen, päron och plommon. Idag lär vi oss mer om äpplet, dess historia och många användningsområden.

En utmärkt företagsfrukt med anrik historia

Äpplet är en riktig klassiker och har odlats i tusentals år här på jorden. Redan på 800-talet före Kristus beskrevs äpplet som en medicinalväxt och i Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet återfinns ett recept på skånsk äppelkaka. Och det stämmer bra att äpplet är en frukt som fyller många funktioner. För det första så kommer den i massor av olika sorter – ja, runt tusen olika faktiskt. Beroende på hur man ska använda äpplet går det att anpassa smak och konsistens i all oändlighet, från krispiga och syrliga gröna äpplen till mjuka och milda röda sorter. Äpplet är en perfekt företagsfrukt eftersom den inte är lika känslig för stötar som många andra frukter och dessutom håller sig friskt och gott länge.

En frukt med många användningsområden

En av de bästa grejerna med äpplen är att de kan ätas på så många olika sätt! De är goda råa, som must eller cider, i paj eller i sallader. Äppelsorterna brukar delas in i tre olika kategorier: matäpplen, ätäpplen och cideräpplen. Det beror på att de olika sorterna har olika egenskaper. Ett matäpple används först och främst i mat och är inte lika gott att äta rått som ett ätäpple. Matäpplena mår nämligen väldigt bra av tillagning, medan ätäpplena inte tål värme lika bra. I egenskap av företagsfrukt är förstås ätäpplena att föredra, där sorter som Pink Lady och Granny Smith är populära i fruktkorgen. Båda dessa sorter odlas utomlands och importeras. Vill man istället ha svenska äpplen finns flera goda sorter som Ingrid Marie, Aroma och Cox Orange. Sist men inte minst odlas inte särskilt många cideräpplen i Sverige eftersom ciderproduktione är begränsad i jämförelse med andra länder som Frankrike. Cideräpplen har en mycket hög sockerhalt och tanninhalt. Dessutom innehåller de mer procyanider än andra äpplen, vilket ger cidern sin karaktäristiskt bittra smak.

Hållbarheten varierar efter säsong

Det finns sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Hållbarheten på frukten styrs bland annat av den säsong som äpplet mognar. Sommaräpplena har otroligt kort hållbarhet och lämpar sig inte särskilt väl som företagsfrukt eftersom de ofta tappar sin goda smak efter bara någon dag. Däremot håller de längre i kylskåp. Övermogna sommaräpplen blir mjöliga och smaklösa. Höst- och vinteräpplen ska skördas trädmogna, det vill säga när de fortfarande är lite hårda och sura, och sedan eftermogna några veckor. Smaken på höst- och vinteräpplena är fantastiskt god och dessutom så håller de sig fina länge. En utmärkt företagsfrukt med andra ord.  

Vill du veta mer?

Vi på Ambius har lång erfarenhet av att plocka ihop och leverera smaskiga fruktkorgar till företag. Om du vill veta mer om vårt erbjudande kring företagsfrukt kan du läsa mer här eller kontakta oss direkt.