Blommor och bin - en livsviktig balans
Bin spelar en livsviktig roll i naturen som pollinatörer av både vilda och odlade växter. I Sverige finns idag 270 arter av vilda bin. Tyvärr är en tredjedel av bina på väg att försvinna på grund av gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimat. Bina behöver vår hjälp för att överleva och vi behöver binas hjälp med pollinering för att upprätthålla vår matproduktion och balansen i naturen.
Växter och djur är beroende av varandra
De flesta växter är mer eller mindre beroende av insekter som sprider deras pollen för att de ska kunna bilda frön och föröka sig. Utan hjälp med pollinering från specifika insekter skulle många växter inte kunna överleva. Djuren som livnär sig på dessa växtarter skulle också vara hotade om växterna försvann. Därför är pollinerande insekter, så som bin, humlor och fjärilar, livsviktiga för att bevara den biologiska mångfalden i naturen.
Färre bin ger sämre skörd
Vi människor är även beroende av att pollineringen fungerar för vår matförsörjnings skull. En fortsatt minskning av antalet bin och andra pollinerande insekter kan få allvarliga konsekvenser för matproduktionen i framtiden. Ungefär en tredjedel av maten vi äter är nämligen pollinerad av dem.
Vissa växter kan klara sig utan hjälp med pollinering, men ger då en mycket sämre skörd. Vi kan redan se exempel på detta i flera länder runt om i världen.
Pollinering av bin ger bättre skörd av många olika slags frukter, bär och grönsaker, samt andra matproducerande växter som raps, solros och kaffe.
Vad kan du göra för bina?
Alla kan göra något för att bidra till att stoppa den negativa utvecklingen. Bina behöver exempelvis hjälp med mat och boplatser. Här är några förslag:
- Plantera bivänliga växter i trädgården, i balkonglådor eller krukor.
- Låt bli att klippa en del av gräsmattan och lämna kvar eventuella blommor.
- Anlägg en blomsteräng genom att så fröer på gräsmattan.
- Bygg eller köp ett "bihotell" för vildbin att bosätta sig i.
- Ställ ut ett fat med vatten där bina kan släcka törsten under varma dagar.
- Köp mer ekologisk mat som odlas utan gifter och bekämpningsmedel.
Några fakta om vilda bin:
Det finns 270 olika arter av vilda bin i Sverige, t.ex. pälsbin, sandbin och blomsovarbin.
Alla biarter i Sverige livnär sig på pollen och nektar från blommor.
Vildbin lever oftast ensamma, till skillnad från honungsbin som bygger stora samhällen.
Exempel på boplatser kan vara håligheter i marken och i gamla döda trädstammar.
Vildbin är mycket fredliga, de håller sig på avstånd och sticks väldigt sällan.
Exempel på bivänliga blommor till kruka och rabatt:
Lavendel, akleja, prästkrage, solros, malva, näva, ringblomma, rudbeckia, rosenskära, stjärnflocka, kantnepeta, kärleksört, ljung, höstaster och blå bolltistel. Fler tips hittar du hos Naturskyddsföreningen.
Behöver ni hjälp med plantering och skötsel?
Vi på Ambius hjälper företag med plantering och skötsel av både inomhus- och utomhusväxter. Vi ordnar med dekorativa växter efter säsong och önskemål till exempelvis entrén eller uteplatsen. Om ni vill ha en bivänlig plantering kan vi självklart hjälpa er med detta. Kontakta oss gärna för mer information och få en kostnadsfri offert!