Dags att lägga sensommarfrukt i din fruktkorg
Efter en förhoppningsvis lång och härlig sommar börjar fruktträdens grenar hänga tunga, fullproppade med härliga frukter. En sensommarfavorit för många är plommonen med sin söta smak. Denna C-vitaminrika och nyttiga frukt gör sig fantastiskt bra i en fruktkorg, oavsett om det är för en picknick eller på kontoret. Idag lär vi oss mer om alla fördelar med plommon!
Plommon i sensommarens fruktkorg
I många svenska trädgårdar finns det plommonträd som lämnar mycket frukt. Trots det är det många frukter som inte hamnar i din fruktkorg, utan som istället får ligga kvar på marken som fallfrukt. I Sverige äter vi nämligen väldigt lite plommon. Helt klart synd med tanke på hur nyttiga och goda dessa frukter är! Plommon innehåller ordentligt med C-vitamin, kalium, fibrer och antioxidanter och är därför ett ypperligt mellanmål. Frukten är vanligast i lila, rött eller gult men även andra färger förekommer.
Utmärkt som marmelad eller i paj
Plommonen är förstås goda att äta precis som de är – men visste du att de också gör sig fantastiskt bra i både paj och marmelad? Till sensommarfikan är det underbart att kunna plocka plommon i sin fruktkorg och sedan duka fram en nybakad plommonpaj på verandan. Den avnjuts allra bäst i härligt sällskap med riktigt gräddig vaniljglass.
Recept på härlig plommonpaj
Är din fruktkorg full av plommon? Baka din egen plommonpaj! Det kräver lite förberedelse, men blir fantastiskt gott!
Ingredienser
Pajskal
125 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk rörsocker
2 msk vatten
Fyllning
150 g skalad sötmandel
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 dl crème fraiche
rivet skal av en halv citron, gärna obesprutad
1 l färska plommon
Garnering
Florsocker
Gör så här:
Blanda samman matfett, vetemjöl, socker och vatten till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga. Låtvilakallti 30 minuter.
Mal mandeln. Blanda därefter samman samtliga ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Halvera plommonen och tag bort kärnorna. Tryck ner plommonhalvorna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 °C i cirka 30 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde till. Pudra pajen med lite florsocker precis innan serveringen.
Vill du veta mer?
Vi på Ambius har lång erfarenhet av att leverera fruktkorgar till arbetsplatser. Om du vill veta mer om vad som finns i månadens fruktkorg är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Här kan du läsa mer om vårt erbjudande.