Nu närmar sig sommaren med stormsteg och vem drömmer väl inte om att sitta i solen eller på verandan och äta söta bär? Dessa små sötsaker är härliga att toppa en efterrätt med eller bara äta som de är. Juni månad är för många synonymt med jordgubbar och glass. Men visste du att jordgubben egentligen inte är ett bär? Och att den har positiva effekter mot hjärt- och kärlsjukdomar? I denna veckas blogginlägg berättar vi mer om denna uppskattade favorit och vad den tillför i din somriga fruktkorg.

Jordgubbar - ett härligt inslag i din fruktkorg

Varma, lediga dagar är i antågande och med den kommer juni månads fruktkorg med ett säkert sommartecken. Det många inte vet är att jordgubben botaniskt sett inte är ett bär, utan en skenfrukt. Jordgubbsplantan tillhör nämligen familjen rosväxter och kärnorna på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar jordgubbe är i sin tur den gula bottnen på jordgubbsblomman som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig. I folkmun benämns jordgubben däremot ändå som ett bär vilket går precis lika bra. Den jordgubbe som du själv lägger i din fruktkorg under de tidiga sommarmånaderna odlades fram i Frankrike på 1740-talet och är en korsning mellan olika sorters smultron. Den kom till Sverige i slutet av 1700-talet och har varit en favorit ända sedan dess.

Fantastiska egenskaper

En del studier visar att jordgubbar inte bara har positiva hälsoeffekter mot hjärt- och kärlsjukdomar, utan också bidrar till en förbättrad funktion av hjärnan, särskilt förbättrat minne och bättre inlärning. Dessutom innehåller jordgubbarna endast 38 kcal per 100 gram och är fulla med C-vitamin och B9-folsyra. Det kan nästan verka för bra för att vara sant, men innehållet i din somriga fruktkorg är alltså precis lika nyttigt som gott! Visste du förresten att det finns många olika sorters jordgubbar? I juni kommer de första, tidiga sorterna som passar perfekt på gräddtårtan. Senare i juli finns sena sorter som den söta och populära coronan och malvinan - eller bröllopsjordgubben som den också kallas tack vare sin storlek och mörkt röda färg.  

Sommarrecept med jordgubbar

De flesta jordgubbarna som säljs i Sverige kommer från Belgien, Spanien eller Sverige. Godast är förstås de närodlade svenska, med sin härliga sötma. Ät de precis så som de är, med socker och grädde, eller prova att laga en ny efterrätt med jordgubbarna som huvudingrediens. Nedan bjuder vi på ett recept som passar perfekt till middagsbjudningen eller kanske till midsommarbuffén!

Recept jordgubbsparfait

1 liter färska jordgubbar

1,5 dl florsocker

4 äggulor

2,5 dl vispgrädde

Mosa jordgubbarna med 0,5 dl florsocker. Vispa äggulor och resten av florsockret poröst. Blanda med jordgubbarna. Vispa grädden och blanda med äggsmeten. Häll smeten i en form ca 1 liter. Frys i 4–5 tim. Låt den stå i kylen ca 30 min innan servering.

Vill du veta mer?

Får du inte nog av härlig frukt hemma, utan längtar efter att ha fruktkorg på jobbet också? Vi på Ambius har flera års erfarenhet av att leverera frukt till arbetsplatser. Läs mer på vår hemsida eller kontakta oss.